Čínský nový rok - znamení prasete

února 10, 2019


Dnes jsme se byli podívat do Londýna na oslavy nového čínského roku, který je ve znamení prasete. Co nás vlastně čeká? " Čínský rok 2019 oficiálně začíná dne 5. února 2019 a potrvá do 24. ledna 2020. Podle čínské astrologie nám rok 2019 přinese vlnu štěstí a bohatství. V roce 2019 tedy bude ideální čas na to vhodně investovat peníze a zapracovat na svých majetkových poměrech. Podle čínské astrologie byste se také neměli bát vykročit ze své komfortní zóny, neboť nové příležitosti vám mohou přinést spoustu dobrého."


čínský horoskop na rok 20191 

Co se mě konfortní zóny týče, začínám z ní semtam vystupovat, ale o tom až v dalším článku :D
Jelikož moc rádi spinkáme, tak jsme to dneska trošku časově nezvládli. Než se dostaneme do Londýna, tak to trvá hoďku autem + 30 minut autobusem do úplného centra. Samosebou jsme ještě museli jet přes Richmond park, protože prostě jeleni že jo... !

Takže slavnostní průvod, který se konal od 10 do 12 jsme prostě nestihli. Ano, jsme ostudy a kdo by to čekal! Každopádně oslavy trvaly celý den a to jak v čínské čtvrti, tak i na Trafalgar square a Leicester square a všude byl poměrně bohatý program, tak jsme měli dost možností si to vynahradit. Bohužel... vynahradit se nám to rozhodlo i počasí a to ve formě přeháněk. Každopádně jsme přece v Anglii a nějaký deštík nás přeci nerozhází! Proto jsme vytáhli deštník a vydali se na průzkum.
Výsledek obrázku pro CNY london
Ochutnávka z průvodu, který jsme bohužel nestihli. Ale vypadá, že to byla fakt zábava.  Tak zase příště...


Čínská čtvrť
Probíhaly tam takzvané dračí a lví tance za zvuků bubnů a musím říct, že je to skvělý zážitek a atmosféra skvělá (nebýt těch lidí, kteří nás tam málem ušlapali). Nikde jsem se nedočetla ale co přesně mělo jejich tančení znamenat - chodili od obchůdku k obchůdku, kde měli majitelé zavěšené zelí s červenou obálkou. Draci vždy "zatančili" do obchodu a při východu ven "sežrali" zelí i s obálkou a na to se přesunuli k dalším dveřím. kdyby někdo věděl přesný význam, budu moc ráda, pokud mi jej vysvěltlí! ♥


Z čínské čtvrti jsme se přesunuli na Leicester square, kde bylo představení dětí z nejrůznějších kroužků a škol, kteří tančili různé čínské tance. Holčičky oblečené v bílo-růžové s deštníčky, či kluci tančící dračí tance. Bylo to skvělé a užila jsem si to asi nejvíce a to asi i proto, že zde bylo nejméně lidí.
Na trafalgar square to byla úplně šílenost, lidi namačkaní na sebe a na podium nešlo moc vidět, navíc do toho začalo fakt nepříjemně pršet a foukat, takže tu největší šou, co měla být, tak jsme vlastně ani neviděli celou :D Fotky z takové dálky stojí pěkně na prd, takže přikládám od profi fotografů :D


Výsledek obrázku pro CNY london
A k čínskému novému roku rozhodně nemůžou chybět čínské koláčky štěstí. ☼



Takže moje pocity? Na pořádné oslavy si budeme muset holt zajet do Číny :D A nebo si příště přivstat a stihnout pěkně od začátku, tak jak to je. Každopádně zážitek je to parádní a člověk vicí, jinou kulturu, jak dodržuje jejich tradice. Tuto slavnost jsem zažila 5 let zpět a abych řekla pravdu, tenkrát jsem to vnímala s mnohem větším nadšením a mnohem intenzivněji.
 Nejspíš proto, že nepršelo, bylo mnohem méně mačkajících se lidí a podle mého i více atrakcí - mnohem více lidí oblečených do tradičních čínských oděvů, oblečených do draků a lvů, do postav následujícího roku. Jejich slavnosti však trvají 5 dní, takže je možné, že jsem prostě přišla jen v jiný a lepší den. I přesto jsou ale jejich slavnosti, obleky a hudba unikátní a nabíjí to skvělou energií!

Výsledek obrázku pro CNY london

You Might Also Like

0 komentářů