Vánoční Oxford, kouzelné obchůdky a slunečný den

prosince 14, 2019


Je nádherné sobotní ráno a sluneční paprsky se nedočkavě začínají prodírat skrze záclonu mraků až k nám do našeho baráčku. Sedím u snídaně a už se nemůžu dočkat až vyrazíme na cestu. Jedeme se dnes podívat na vánoční Oxford a ukrást si odtama trochu té Vánoční atmosféry, které se teď nemůžu nabažit. Nedočkavě nasedám do našeho milého červeného autíčka a vyrážíme na cestu.

Po hodince jízdy vystupuji mezi malebné starodávné uličky, kde na mě dýchá historie na každém rohu. Páni! Studentská a historická atmosféra Oxfordu mě naprosto uchvátily. Úžasné kamenné budovy, které se tyčí nad dlážděnými ulicemi přímo vybízí prozkoumat každé zákoutí. A ono se to zkoumání opravdu vyplácí, protože po chvíli vstupujeme do nenápadných dvířek obchůdku, který se schovává v úzké boční uličce. Skoro jako by se naschvál schovával před těmi velikými blikajícími nápisy ve vitrínách velikých obchodů. Rozhlížím se zvědavě kolem sebe a každý detail obchůdku mě přivádí do naprostého úžasu. Připadám si, jako bych dřevěnými dvířky právě vstoupila do historie a ocitla se v Oxfordu před 200 lety.




Všude, kam se podívám jsou nádherné, ručně vyráběné zápisníky ze všech koutů světa, psací papíry, dopisy, pečetě i psací brka. Procházím uličkami, otvírám přenádherné kapesní zápisníky, a zkoumám vazby krásně zdobených knih. Jako by mě vše přímo vybízelo sednout za psací stůl a začít psát dopis mé nejmilejší přítelkyni, jako hrdinky z knih Jane Austen.


Procházím uličkou a najednou spatřím známý název - Velké Losiny - natištěný na knize v kožené vazbě. V obchůdku v Oxfordu narážím na knihu z České Republiky! Nedočkavě ji beru do rukou a otvírám. Uvnitř se nenachází k mému překvapení listy papíru, ale pečeť, svitky na psaní a dopisy. Tetelím se jako malá holčička. Tak i naše malá země si dokázala najít cestu do tohohle kouzelného obchůdku. Doteď nemůžu uvěřit, jak se tam vůbec ocitla.




Nechce se mi odejít, ale je čas se podívat i někam dále, Vycházíme z obchůdku a začínáme procházet uličky Oxfordu a obdivujeme staré, honosné budovy Univerzit. Do takové školy bych snad chodila každý den s radostí. Připadám si, jako bych byla v Bradavicích, už mi chybí jen kouzelnická róoba a hůlka v ruce. :D




S nadšením docházíme na Vánoční trhy, kde sbor zpívá anglické Vánoční koledy, všude ve vzduchu je cítit skořice a svařák a co jiného vám více navodí vánoční atmosféru než tyhle úžasné vůně? Vánoce jsou už opravdu za rohem a jednotlivé stánky se snaží předhánět v tom, kdo má krásnější výrobky. A že je teda na co koukat! Procházím mezi stánky a jen nasávám tu krásnou atmosféru a jsem opravdu vděčná za tu příležitost, že můžu zažít vánoce v Anglii ♥


Celý výlet zakončujeme v hospůdce a spokojeně odcházíme už večerním a přenádherně výnočně vyzdobeným Oxfordem k autu. Na cestu nám svítí vánoční výzdoby v ulicích a výlohách obchodů a odjíždím uvanená, spokojená a připravená na vánoce přesně jak se patří.


Můj TIP:
1) V Oxfordu si můžete zabookovat ZDARMA průvodce, který vám řekne všechny zajímavosti o městě a místech, kde se natáčely nejrůznější filmy. Přesto, že je to zdarma, tak stejně průvodce očekává nějaký příspěvek, za to, že vám věnoval svůj čas. Většinou jsou to studenti, kteří si ve svém volném čase tímto způsobem přivydělávají.

2) Výborné jídlo za přijatelné ceny najdete v restauracích Wetherspoon. Je to řetězec restaurací po celé Anglii (najdete je v každém větším městečku) a pokud chcete ochutnat fish and chips, nebo jinou anglickou kuchyni a k tomu si dát anglické pivo, doporučuji jít tam.

S láskou, vaše Klárka

You Might Also Like

0 komentářů